Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie

Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie

Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że miody są doskonałym sposobem na wzmacnianie odporności, walkę z przeziębieniem czy wzmocnienie serca. Działają antybakteryjnie i są bogate rozmaite mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy i biotynę. Wśród najbardziej znanych miodów wymienia się miód lipowy, miód wielokwiatowy czy miód rzepakowy. Jednym z mniej znanych miodów, ale posiadających całą masę prozdrowotnych właściwości jest miód wrzosowy. Przyjrzyjmy się, jak powstaje i jakie ma zalety.

Miód wrzosowy – skąd się bierze?

Miód wrzosowy jest miodem nektarowym, a nie spadziowym. Co to dokładnie oznacza? Miód pochodzi z nektaru kwiatowego i produkują go pszczoły zwane miodnymi. Może on pochodzić z nektarników, czyli specjalnych gruczołów znajdujących się w kwiatach lub ze spadzi, czyli soku obecnego na kwiatach lub liściach roślin. Miód wrzosowy należy do pierwszego rodzaju.

Miód wrzosowy różni się nieco wyglądem od standardowych miodów, które widzimy na półkach. Ma ciemniejszą barwę (podobną do miodu gryczanego), dlatego że zawiera mało cukru (sacharozy), a stosunkowo dużo, jak na miody, białka. Miód wrzosowy posiada delikatny, lekko wyczuwalny aromat wrzosu. Ma nieco inną od typowych miodów konsystencję – jest mniej lejący, a bardziej przypomina galaretkę. Choć należy pamiętać, że konsystencja miodu nie tylko zależy od rośliny, z jakiej pochodzi, ale także od sposobu jego przechowywania.

Właściwości miodu wrzosowego i jego zastosowanie

Zalety miodu wrzosowego to przede wszystkim delikatne działanie antybakteryjne i przeciwutleniające. To, o czym warto wiedzieć to to, że miody nie leczą bezpośrednio schorzeń, są natomiast potężnym orężem w walce o lepszą odporność. Warto stosować miody także profilaktycznie. Ze względu na to, że miód jest doskonałym źródłem węglowodanów (łatwo przyswajalnych), sprawdzi się w diecie sportowców i osób, które potrzebują energii np. po przebytych chorobach czy wracają do zdrowia po operacjach i infekcjach. W trakcie rekonwalescencji warto wzbogacić swoją dietę w napary czy herbaty z miodem wrzosowym. Miód ten będzie również doskonałym wsparciem organizmu w trakcie wszelkiego rodzaju przeziębień i stanów grypowych – zawiera kwasy organiczne, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacniają układ odpornościowy. Wystarczy przygotować sobie napar z miodem, imbirem i cytryną i regularnie go popijać, pamiętając, żeby miodu nie rozpuszczać w temperaturze powyżej 40 stopni, bo traci wtedy swoje właściwości. Dodatkowo miód to świetny dodatek do ciast, deserów, sosów – niektórzy przyrządzają z jego dodatkiem również słone potrawy.
 

Skomentuj artykuł