Aby wprowadzić zasadę zero waste w kuchni, należy zacząć od świadomych zakupów. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie produktów, planowanie ich wykorzystania oraz gospodarowanie resztkami. Rocznie w naszych koszach ląduje aż 9 milionów ton jedzenia! Oto kilka sposobów, które pomogą Ci przyczynić się do zmniejszenia produkowanych odpadów w Twojej gasronomii.
Ogranicz zużycie plastiku i nie pakuj w darmową torebkę
Do mórz i oceanów trafia coraz więcej plastikowych słomek. Według najnowszych badań w 2050 roku w oceanach będzie więcej plastiku, niż ryb. Słomki są wygodne, tanie, kolorowe i dobrze prezentują się na zdjęciach. Prawda jest jednak taka, że nie są one niezbędne. W zastraszającym tempie zanieczyszczają nasze środowisko i stanowią ogromne zagrożenie dla zwierząt żyjących w wodzie. Ogranicz (a najlepiej całkowicie wyeliminuj) słomki i wszelkie plastikowe, jednorazowe gadżety. Kolejną zmorą są plastikowe torebki. Problem stał się na tyle istotny, że na terenie Unii został uregulowany dyrektywą Parlamentu Europejskiego. Duża część ludzi kupuje reklamówkę za każdym razem, gdy wybiera się do sklepu, a następnie wyrzuca ją do kosza, zaraz po przekroczeniu progu domu. Od 2018 roku torebki plastikowe w Polsce są płatne. Stopniowo przyczynia się to do ograniczenia ich zużycia. Polacy coraz częściej zabierają na zakupy torby wielorazowe. Pamiętaj, że możesz zastąpić plastik np. papierowym opakowaniem. Zachęcaj również klientów do przynoszenia własnych opakowań, torebek lub wiklinowych koszyków - możesz również zaoferować im rabat. Stałym klientom możesz również wręczyć torbę ekologiczną z Twoim logo.
Plastikowe butelki
Czy wiedziałeś, że co minutę na świecie sprzedawany jest milion butelek PET? Jedynie mała ich część poddawana jest recyklingowi. Przeważająca większość trafia na wysypiska śmieci lub ląduje w oceanie. W Polsce, w większości miast woda z kranu jest zdatna do picia bez wcześniejszego przegotowania. Nie ma zatem potrzeby regularnego zakupu ogromnej ilości wody w plastikowych zgrzewkach. Spróbuj zaproponować swoim klientów kranówkę. Wbrew pozorom ma ona lepszy skład, niż nie jedna nisko-mineralizowana woda z butelki. Czy wiedziałeś, że mamy w Polsce jedną z najlepszych kranówek w Europie? Wiele krajów może nam pozazdrościć jakości, czystości i smaku wody z kranu.
Zero waste menu
Jeszcze całkiem niedawno zero waste było traktowane jako dziwactwo i kojarzyło się wyłącznie z szalonymi ekologami. Na szczęście w ostatnim czasie zwiększa się świadomość ludzi co do problemu zanieczyszczania środowiska. Tym samym zmienia się ich nastawienie i coraz częściej chcą przyczynić się do ratowania naszej planety. Marnowanie jedzenie jest obecnie bardzo źle postrzegane. Warto dobrze przyjrzeć się menu w swoim lokalu i zastanowić się czy niektóre produkty nie są niepotrzebnie wyrzucane. Warto sprawdzić, jakiego rodzaju obierki lub liście pozostają po przygotowaniu danej potrawy i jak można dać im "drugie życie". Dawniej tego typu rozwiązanie mogłoby spotkać się z dezaprobatą i dużym zdziwieniem, natomiast dziś może być bardzo dobrze postrzegane. Warto jednak wprowadzać zmiany tego typu powoli oraz uwrażliwiać na ten temat swoich gości. Rozmawiaj z nimi, uzasadniaj swoje decyzje i przyczyń się do kreowania nowych nawyków, które mogą być początkiem dużej zmiany.
Kupuj z głową i dziel się jedzeniem
Zakupy do restauracji to dość skomplikowany proces. Składa się na niego cała masa czynników, w tym oczywiście cena produktów. Warto szukać optymalnych cenowo rozwiązań i sprawdzić ofertę lokalnych dostawców. Często zdarza się, że przechowujemy znacznie więcej produktów, niż rzeczywiście potrzebujemy. Warto również zastanowić się co zrobić z jedzeniem, które zostaje na stołach np. podczas organizacji dużego wydarzenia. Warto zorientować się, czy w naszej okolicy funkcjonują jakieś banki żywności i porozmawiać z nimi. Warto sprzedawać produkty w niższej cenie, przed zamknięciem lub utratą ważności dania, zamiast je wyrzucać. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym, ponieważ dzielenie się jedzenie nie jest do końca uregulowane w polskim prawie. Należy sprawdzić swoje możliwości i legalne sposoby na pozbywanie się jedzenia, aby uniknąć niepotrzebnych nerwów i stresu podczas kontroli Sanepidu czy służb skarbowych.