Świat EKO

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Powinno nam zatem dostarczyć dużo energii i zapewnić dobre samopoczucie w dalszej części dnia. W ostatnim czasie jedzenie owsianki na śniadanie stało się bardzo popularne. Dowiedz się dlaczego!

Bogactwo witamin i minerałów

Owies jest bogaty w białko i wyposażony w najlepszy zestaw aminokwasów. Płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem dostarczają dużą dawkę witaminy B6. Ma ona wpływ na polepszenie koncentracji, poprawę pamięci i szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 świetnie sprawdzi się podczas zwalczania poczucie zmęczenia czy podirytowania. Witamina E chroni komórki i spowalnia procesy starzenia. Owies pozytywnie wpływa na samopoczucie, likwiduje zły nastrój i zawiera substancje antydepresyjne. Jest również źródłem flawonoidów, które ogrywają rolę podobną do witamin.

Źródło błonnika

Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego aż 1/5 rozpuszcza się w wodzie. Obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan - węglowodan tworzący w przewodzie pokarmowym lepkie żele, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Ma właściwości prebiotyczne oraz pełni funkcję płynnego opatrunku. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2 oraz zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Błonnik wzmacnia również układ immunologiczny. Błonnik nierozpuszczalny także pełni ważną funkcję. Pomaga m.in. przy nadkwasocie i zgadze, poprawia pracę jelit oraz daje poczucie sytości, dlatego jest często polecany w odchudzających dietach.

Cenne kwasy tłuszczowe

Owies, w porównaniu do innych zbóż, zawiera najwięcej tłuszczu. Jednak tłuszcz ten jest bardzo cenny i zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. Pełnią również istotną funkcję w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać tego rodzaju kwasów, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie. Ponadto, dbają one o nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia i chronią przed nowotworami. Najnowsze badania dowiodły, że owies jako jedyny dostarcza awentramidów. Są to bioaktywne substancje, które chronią przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Mają także właściwości antyoksydacyjne - wyłapywują groźne formy reaktywne tlenu, które uszkadzają komórki organizmu.

Powiązane artykuły

Naturalne i domowe zupy w słoikach od Magdy Gessler

Uwielbiane, wciąż na nowo smakowane, ale przede wszystkim nieustannie obecne w naszej kuchni – zupy. Smaki zup, kojarzone przede wszystkim z dzieciństwem, przywodzą na myśl kuchnię naszych mam....

7 lipiec 2022 /
KC
Czytaj więcej

Erytrytol, czyli erytrol – poznaj właściwości i zastosowanie tego zamiennika cukru

W ostatnich czasach obserwuje się co raz większe zainteresowanie zdrowym stylem życia. Dążymy do tego żeby być zdrowi i pełni sił. Na efekty w tej sferze mają wpływ takie czynniki jak właściwa diet...

17 marzec 2022 /
DZ
Czytaj więcej

Dieta łagodząca objawy stresu

Stosując odpowiednią dietę, można szybko uporać się ze stresem. Niektóre składniki spożywcze mają moc łagodzenia skutków stresu, dlatego warto je poznać. Dowiedz się, jakie produkty powinny znaleźć...

21 maj 2019 /
IS
Czytaj więcej